Ankara Üniversitesi Tıp Öğrencileri Arasında Sigara İçme Oranı Düşüyor

Ankara Üniversitesi Onkoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından VII. Sigara veya Sağlık Sempozyumu düzenlendi. Sempozyumda Ankara Üniversitesi tıp ve hemşirelik öğrencileri arasında yapılan araştırma sonuçlarına yer verildi.

Ankara Üniversitesi Rektörlüğünde 4 Nisan tarihinde düzenlenen sempozyumda Sigara ve Ağız Sağlığı konulu bir fotoğraf sergisi de gerçekleştirildi.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, Ankara Üniversitesi’nin sigaranın zararları konusunda farkındalık yaratma çabalarının sonuç vermeye başlamasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Prof. Dr. Erkan İbiş, Ankara Üniversitesinin bu konuda sosyal sorumluluk anlayışı nedeniyle hassas olduğunu belirterek, bu amaçla Ankara Üniversitesine kayıt yaptıran tüm öğrencilere sigara ve sağlık konusunda hazırlanmış bir kitapçık verildiğini ifade etti.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şehsuvar Ertürk ise yaptığı konuşmada sigaranın emperyalist bir silah olduğunu belirterek gelişmiş ülkelerde sigara içme oranının azalırken, gelişmekte olan ülkelerde arttığına dikkati çekti.

Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gürkan Gür de dünyada 5 milyon kişinin sigara nedeniyle öldüğünü belirterek Türkiye’de ise 6 dakikada bir kişinin sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle öldüğünü vurguladı. Prof. Dr. Gür, sigara kullanımının önlenmesi ile ölümcül hastalıkların da önlenebileceğine inandığını sözlerine ekledi.

Onkoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fikri İçli, sigaranın ölümcül olan 40 hastalık ile ilişkisi bulunduğuna dikkati çekerek, sigaranın ölüm riskini her iki cinste de iki kat artırdığını belirtti. Dünyada her yıl 10 saniyede 1 kişinin sigaraya bağlı bir hastalıktan öldüğünün altını çizen Prof. Dr. İçli, Türkiye’de ise her yıl yaklaşık 100 bin kişinin sigaraya bağlı hastalıklardan kaybedildiğini ifade etti. Diş hekimi ve doktorların rol model olmaları nedeniyle sigara içmemeleri gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. İçli, Ankara Üniversitesinde tıp ve hemşirelik öğrencileri arasında yaptıkları bir araştırmanın verilerini de paylaştı. Bu araştırmaya göre; 4., 5. ve 6. Sınıftaki tıp öğrencilerine 2007 yılında uygulanan ankette öğrencilerin %65’inin hiç sigara içmediği, %25,1’inin halen içtiği, %9,9 sigarayı bıraktığı tespit edildi. Araştırmaya göre hemşirelik öğrencilerinin ise % 50’sin sigara içtiği belirlendi. 2009 yılında tekrarlanan araştırmaya göre ise 6. Sınıfta sigara içenlerin oranı %22’ye, 2012 yılında ise %9’a indiği belirlendi.

Sempozyumda daha sonra, Sigara ve Sağlık, Sigara veya Ağız Sağlığı olmak üzere iki oturum gerçekleştirildi. Sempozyumun sonunda ise Sigara Savaş Gönüllülerine birer rozet takıldı.

Diğer

tümünü görüntüle