İlk Çocuk Dostu Sokak Açıldı

Ankara Üniversitesi, Mamak Belediyesi ve Ankara Kalkınma Ajansı’nın ortak çalışmaları ile Türkiye’nin ilk Çocuk Dostu Sokağı Mamak’ta açıldı. Açılışı 3 Nisan 2014 tarihinde gerçekleştirilen Çocuk Dostu Sokak, Mamak halkı ve çocuklar tarafından da büyük ilgi ile karşılandı.

Açılışta konuşan Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, çocukları besleyen en önemli iki unsurun oyun ve sevgi olduğunu, bu iki unsurun çocukların kişiliklerinin ve yaratıcılıklarının gelişmesinde temel teşkil ettiğini söyledi. Prof. Dr. Erkan İbiş, bilişim ve internet çağında çocukların ev yerine sokakta oyunla, doğa ile içiçe büyümelerini arzu ettiklerini ifade etti. Çocuk dostu olan Ankara Üniversitesinin paydaşı olduğu bu projenin toplumsa bir mesaj taşıdığına dikkati çeken Prof. Dr. Erkan İbiş, bu mesajı; “biz gerçek doğanın içinde, çevre ve insan dostu alanlarda yaşamak istiyoruz.” şeklinde ifade etti.

Mamak Belediyesi Başkanı Mesut Akgül ise, tüm Türkiye’ye örnek olacak Çocuk Dostu Sokağın, kurumlar arası işbirbirliğinin de en güzel örneği olduğunu belirtti. Akgül, Türkiye’nin geleceği için eğitimin çok önemli olduğunu ve çocukların oyun alanlarında da eğitilmesinin bunun önemli bir parçası olduğunu kaydetti. Ankara Üniversitesi’ne sokağın oluşturulması aşamasındaki yardımlarından dolayı teşekkürlerini dile getiren Başkan Akgül, aynı zamanda bir çocuk müzesi açılması çalışmalarının da Ankara Üniversitesi ile birlikte yürütüldüğünü sözlerine ekledi.

Ankara Üniversitesi Çocuk Bilim Merkezi Başkanı Prof. Dr. Neriman Aral, günümüzde kentleşme ve teknoloji kullanımının çocukları açık havada oynanan oyunlardan uzaklaştırdığına dikkati çekerek açık havada oyun oynamanın çocukların risk alma, karar verme, arkadaşlık kurma gibi becerilerin gelişiminde etkili olduğunu ifade etti. Bu nedenle çocukların kolayca ulaşabilecekleri yerlerde çocuğun gelişimini destekleyen, çocuk haklarını gözeten oyun alanlarının oluşturulmasının öneminin altını çizen Prof. Dr. Aral, Ankara Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen, Ankara Üniversitesi ile Mamak Belediyesi ve Kadın Eğitimi ve İstihdamı Derneğinin ortaklaşa çalışması olan Çocuk Dostu Sokak’ın örnek teşkil etmesini umduklarını ifade etti.

Dokuz ayda tamamlanan Çocuk Dostu Sokak projesi için Eğitim, Peyzaj ve Saha ekibi olmak üzere üç ekip tarafından yürütüldü. Proje kapsamında Ankara Üniversitesi tarafından bölgede bulunan çocuklarla odak görüşmeler yapılarak çocuk katılımı sağlandı. Ayrıca proje ekibinin katılımı ile sokak ve oyun alanının tasarlanmasını destekleyici uluslararası uzmanın liderliğinde iki çalıştay gerçekleştirildi. Proje çalışmaları sırasında Çocuk Dostu Sokak Eğiticilerinin Eğitimi Rehberi hazırlandı ve bu rehber doğrultusunda Mamak’taki ilkokullarda görev yapan anasınıfı, birinci ve ikinci sınıf öğretmenlerine Mamak Kültür Merkezinde eğitimler verildi.