Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Yataklı Servisiyle Hastaların ve Bilimin Hizmetinde

Üniversitemiz Tıp Fakültesi’nin, Cebeci Yerleşkesi’nde bulunan köklü birimlerinden Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Binası’nda uzun süredir ihtiyaç duyulan fiziki yapılanma, yaklaşık bir yıl süren çalışmaların ardından bitirildi. Yataklı servisinin de yeniden açıldığı Radyasyon Anabilim Dalı’ndaki çalışmalar için 1.5 Milyon TL’lik bir harcama yapıldı.

Anabilim Dalı’nın hastaların ve bilimin hizmetine açılması nedeniyle 16 Aralık 2013 tarihinde Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş ve Tıp Fakültesi öğretim elemanlarının katıldığı bir tören düzenlendi. Prof. Dr. Erkan İbiş, Anabilim Dalı’ndaki fiziki yapılanmaya uzunca bir süredir ihtiyaç olduğunu ve yapılan çalışmalarla yataklı servisinin de yeniden açıldığını belirterek; “Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı, yenilenmiş yüzüyle ve altyapısıyla bugün hastalarımızın hizmetindedir. Hastalarımız, bir kat yukarıda yatacaklar, tedavilerini aşağıda alarak tedavi süreçlerini tamamlayabileceklerdir. Bu çok büyük bir imkan” dedi. Anabilim Dalı’na emek veren hocalara teşekkür eden Prof. Dr. Erkan İbiş, Cebeci Hastanesi’nde Başhekimlik yaptığı dönemde iki yıl Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı’nın başkan vekilliğini de yaptığını hatırlatarak; “Bir dönem burası kapalı kaldı. Buranın kapalı kalması, hiçbir zaman kabullenemediğim, onaylamadığım, içime sindiremediğim bir durumdur. Bir anabilim dalımız asla kapanamaz, anabilim dalımız her koşulda hizmet vermelidir. “ diye konuştu.

Radyasyon Onkoloji Anabilim Dalı’nda görev yapan öğretim elemanlarına uyumlu çalışmaları tavsiyesinde bulunan Prof. Dr. Erkan İbiş; “Huzurlu çalışma ortamı yaratıp, ‘eğitim anlamında daha iyisini nasıl yapabiliriz, hastalara daha nitelikli hizmeti nasıl sunabiliriz’ bunun yollarını bulmamız ve bunu burada yaratmamız gerekiyor. Hepimizin aynı görüşte olması şart değil. Ama uzlaşıyı ve karşılıklı güveni yaratmamız gerekiyor” dedi.

Radyasyon Onkoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şaban Çakır Gökçe de Türkiye’de ve Ankara Üniversitesi’nde radyasyon onkolojisinin tarihini anlattı. Ankara Üniversitesi’nde şu anda içinde bulunulan binalarda, 1960’lı yıllarında başında bir radyobiyoloji enstitüsü kurulması projesinin gündeme geldiğini, bu projenin gerçekleştirilmesi için Prof. Dr. Mehmet Ali Tanman’ın buraya bir kobalt cihazı temin ettiğini belirten Prof. Dr. Şaban Çakır Gökç, “Bina çalışmaları başlıyor ama ömrü yetmiyor. Ondan sonra Doç. Dr. Fevzi Renda çalışmaları sürdürüyor, bina tamamlanıyor. İlk tedavi, Ekim 1962’de kobalt 60 cihazıyla burada verilmeye başlanıyor. Anabilim Dalı bir süre İbni Sina’da görev yapıyor. 1992 yılında yeniden bu binaya taşınılıyor” dedi.

Radyasyon Onkolojisi Binası’nı ilk kez 1996 yılında gördüğünü, o dönemde binanın iyi durumda olduğunu ancak daha sonra binanın tadilat görmediği için kötü duruma geldiğini kaydeden Prof. Dr. Şaban Çakır Gökçe, “Bir hastanın burada güvenerek tedavi olması biraz zordu” diye konuştu.

Binanın yenilenmesi için Ekim 2012’de ihale yapıldığını ve çalışmaların da Kasım 2012’de başladığını anlatan Prof. Dr. Şaban Çakır Gökçe, Ağustos 2013’te çalışmaların bittiğini belirtti. Çalışmaların hızla bitirilmesi için Yapı İşleri Daire Başkanlığı’nın ve Cebeci Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Rüştü Güner’in özveriyle çalıştığını da vurgulayan Prof. Dr. Şaban Çakır Gökçe; “Rektörümüz olmasaydı bunlar olmazdı. Burada teşekkür edecek çok kimse var. Klinikteki arkadaşlarımız, hastalara hizmet vermeyi sürdürdükleri için çok zor koşullarda yapıldı bu tadilat” diye konuştu.

Diğer

tümünü görüntüle