Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde “Dünya Arapça Günü” Etkinliği

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) Yürütme Kurulunca 2012 yılında alınan kararla ilan edilen “18 Aralık Dünya Arapça Günü”, Suudi Arabistan Krallığı Ankara Büyükelçiliğinin organizasyonuyla Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde düzenlenen programla kutlandı.

İlahiyat Fakültesi Yunus Emre Konferans Salonu’nda, Suudi Arabistan Krallığı Ankara Büyükelçisi Fahd bin Asaad Abu Al-Nasr, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız, yabancı misyon temsilcileri, akademisyenler ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşen program, her iki ülkenin milli marşlarının okunmasının ardından Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Daha sonra kürsüye gelen Büyükelçi Al-Nasr, Arapçanın, Kur’an-ı Kerim’in, şiirin ve edebiyatın dili olduğunu ifade etti. Arapçanın farklı nesiller arasında iletişim köprüsü olmasıyla geçmiş ile gelecek arasındaki bağlantıyı da bünyesinde barındırdığının altını çizen Al-Nasr, “Arapça; yazar, şair ve sanatçıların ellerinde, edebiyat ve sanatın farklı biçimlerdeki tezahürleriyle yeşerdiği bir sanat ve kültür durağıdır” dedi.

İki kardeş ülke ve halkları arasındaki iletişim köprülerinin kurulmasında büyük öneme haiz Suudi Arabistan Krallığı ve Türkiye Cumhuriyeti arasındaki akademik iş birliğinin güçlendirilmesinin önemine vurgu yapan Al-Nasr, “Uluslararası Kral Salman Arapça Dil Akademisi aracılığıyla ülkemde hükümetin Arap dilinin korunması, desteklenmesi ve Arapçanın geliştirilmesi ve pekiştirilmesi için uygun ortamın oluşturulmasında gösterdiği çabalara da dikkat çekmek isterim” ifadelerini kullandı.


Rektör Ünüvar ise, Arapçanın tarih boyunca önemli bir medeniyet dili olduğunu belirterek, “İslamiyet’in doğuşu ile birlikte ifade zenginliği bambaşka bir ivme kazanmıştır” diye konuştu.

Ankara Üniversitesinde de biri Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinde, diğeri Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi bünyesinde olmak üzere iki ayrı Arap Dili ve Edebiyatı programı bulunduğuna dikkat çeken Ünüvar, şöyle devam etti:

“Yine İlahiyat Fakültemizi kazanan öğrenciler ilk yıl 720 saatten oluşan bir Arapça hazırlık programına tabi tutulmaktadır. Bunlara ek olarak üniversitemiz uluslararası değişim programları kapsamında gerçekleştirdiği ikili anlaşmalar çerçevesinde resmî dili Arapça olan çeşitli ülkelerle personel ve öğrenci hareketliliğine imkân tanımakta ve yurt dışı araştırmalarını Arap ülkelerinde gerçekleştirmek isteyen araştırmacılarına destek sağlamaktadır. Ben bu vesileyle bir kez daha 18 Aralık Dünya Arapça Günü’nü kutluyorum.”

İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İrfan Aycan da Arapçanın sadece dil değil, aynı zamanda bir düşünce sistemi ve yaşam tarzı olduğunu anlamanın, dilin taşıdığı derin anlamı kavrama açısından önemli olduğunu vurguladı.

Arapçanın tarih boyunca farklı medeniyetlerle etkileşimde bulunarak zenginleştiğini dile getiren Aycan, “Bilim, matematik, tıp, mimari ve edebiyat gibi birçok alanda önemli katkılarda bulunmuş olan Arapça İslam kültür tarihinin önemli bir parçasıdır. İslam literatüründe birçok bilginin ve düşünürün eserlerine ilham kaynağı olmuştur. Bugün, Arapça dünya genelinde milyonlarca insan tarafından konuşulan ve öğrenilen bir dildir.  Arapça, milyonlarca kişinin günlük yaşamında kullandığı bir dil olmanın ötesinde, İslam kültürünün ve mirasının taşıyıcısıdır” ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan Büyükelçiliği Kültür Ataşesi Doç. Dr. Faisal Abdulrahman Osra’nın da bir konuşma yaptığı program, öğrencilerin ezgi ve şiirleriyle devam etti.


Program sonunda, etkinliğe katılan öğrenciler için ödül çekilişi gerçekleştirildi. Çekilen kuralar sonucu 1 öğrenciye gidiş dönüş Cidde uçak bileti, 3 öğrenciye de tablet hediye edildi.

Büyükelçi Al-Nasr, Rektör Ünüvar ve diğer davetliler, etkinlik kapsamında hazırlanan sergiyi de gezdi.

Diğer

tümünü görüntüle