Elektronik Belge Yönetim Sistemi Uygulamaları ile 1 Milyar TL’lik Tasarruf Sağlandı

Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Dr. Metin Kıratlı, Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) ile belge yönetimine hız kazandırıldığını, ayrıca belgelerin çıktılarının alınmaması ve elektronik ortamda saklanması sonucu yaklaşık 1 milyar TL tasarruf sağlandığını bildirdi.

Kıratlı, Ankara Üniversitesi Bilgi Yönetim Sistemleri Belgelendirme ve Bilgi Güvenliği Merkezi, Belge Yönetimi ve Arşiv Sistemi Koordinatörlüğü, Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ile Bilgi Yönetimi Dergisi iş birliğiyle TEKNOKENT Konferans Salonunda düzenlenen ‘5. e-BEYAS Sempozyumu’nun açılışında yaptığı konuşmada, bilgi ve belgeye kolaylıkla ulaşılabilen, şeffaf, verimli ve etkin bir kurumsal yapının, günümüzde kamu kurum ve kuruluşlarının en önemli ihtiyaçlarından biri olduğunu ifade etti.

Bilgiye hâkim olmanın, günümüzde kurumların en önemli önceliği haline geldiğini aktaran Kıratlı, “Bilgiyi yönetebilen kurumlarımızın, birbirleriyle veya gerçek ve tüzel kişilerle olan münasebetlerinde hızlanma sağladıkları da ayrıca dikkate değer bir durumdur” dedi.

Kıratlı, bürokrasinin azaltılması ve bilginin yönetilebilmesi hedeflerinin gerçekleştirilmesi amacıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla başlatılan, ülkemizin en önemli kamu reformlarından birisi olan e-devlet uygulamaları ile birlikte EBYS programlarının kullanımının da ciddi oranda arttığını ve yaygınlaştığını vurguladı.

“Belgenin Doğru Yönetimi Öncelikli Unsurlardan Birisidir”
Bürokrasinin azaltılması, iş ve işlemlerin hızlandırılmasıyla vatandaş odaklı hizmet anlayışının yerleşmesi adına belge yönetimi ve EBYS’nin öneminin bir kez daha arttığını kaydeden Kıratlı, “Bilgiyi yönetebilenin önde olduğu bu çağda EBYS’ler gelecekteki faaliyetlerimizin planlamasını yapabileceğimiz ve bilgiyi daha sağlıklı yönetebileceğimiz uygulamalar haline gelmiştir. Bu durumda belgenin doğru yönetimi öncelikli unsurlardan birisidir. Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı olarak, kurum ve kuruluşlarımızın uyum içerisinde çalışmalarını sağlamak, bürokrasinin performansını yükseltmek ve bu alanda tüm gayretleri göstermek için hem fiziksel hem de elektronik ortamdaki belge yönetim süreçlerinin kalitesini artırmaya yönelik olarak eğitim ve eşgüdüm faaliyetlerimizi hızlı bir şekilde devam ettiriyoruz” ifadelerini kullandı.

“Yaklaşık 1 Milyar TL Tasarruf Etmiş Bulunmaktayız”
Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Destek ve Mali Hizmetler Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Bilgi ve Belge Yönetim Daire Başkanlığının, öncelikle Cumhurbaşkanlığı bünyesinde bilgi ve belge yönetim süreçlerinin hem elektronik hem de fiziksel ortamdaki işleyişlerinde çeşitli önleyici ve düzenleyici faaliyetler yürüttüğünü, aynı zamanda kamu kurum ve kuruluşlarının belge yönetim süreçlerinin iyileştirilmesine yönelik çalışmalar yaptığını dile getiren Kıratlı, şöyle devam etti:

“Resmi Yazışma Yönetmeliği ile resmi yazışmaları hazırlama, gönderme ve saklama süreçlerinin EBYS üzerinden gerçekleştirilmesi esas olmuştur. Bu değişiklikle birlikte belge yönetimi alanında tüm idarelerimizde uygulama birliği sağlanarak belge yönetimine hız kazandırılmıştır. Ayrıca, belgelerin çıktılarının alınmaması ve belgelerin elektronik ortamda saklanması sonucu yaklaşık 1 milyar TL tasarruf etmiş bulunmaktayız. Gizlilik dereceli belgeler için hazırlanan yönetmelik ile idarelerimizin gizlilik dereceli belgelerini etkin bir şekilde yönetebilmeleri amaçlanmış ve böylelikle şeffaf bir yönetim anlayışına katkı sağlamaya çalışmış bulunuyoruz. 21. yüzyılda bilgi ve belgeyi en etkin şekilde yönetebilmek amacıyla bu sempozyumun çok değerli olduğunu düşünüyorum.”

“Bilgi Güçtür”
Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ise, tarihi 1842’lere dayanan Ankara Üniversitesinin kökü derinde ufku ileride bir üniversite olduğunu belirterek, “Bugün 5.’sini düzenlediğimiz sempozyumda; metaverse konuşulacak, ileri teknolojik bilgi yönetimiyle ilgili süreçler konuşulacak ve Ankara üniversitesi bu süreçlerin hep içinde” ifadelerini kullandı.
Türkiye’de NFT dersini müfredatına koyan ilk üniversitenin Ankara Üniversitesi olduğuna dikkat çeken Ünüvar, “Halbuki en kıdemli üniversitelerden birisiyiz. Bu Ankara Üniversitesi için olması gereken bir husus. Çünkü Ankara Üniversitesi çok fazla bilgi üreten bir üniversite. Bilgi bir yığın aslında. O yığını siz analitik bir sürece tabi tutmazsanız, büyük bir yığın şeklinde karşınıza çıkar ve o sizin için yük olur. Halbuki o bilgiyi doğru kullanırsanız, o size güç olur. Dolayısıyla bilgiyi elde etmek hakikaten güç ama bilgiyi kullanmak daha güç. Özetle bilgi güçtür” dedi.

“İnsanlık Adeta Bir Bilgi Taarruzu ile Karşı Karşıya”
TÜRKSAT Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok ise, bilginin üretilmesi, tasnifi, paylaşılması ve bilgiye erişim hızındaki yükselişle insanlığın adeta bir bilgi taarruzu ile karşı karşıya kaldığını ifade etti. Ertok, bahsi geçen yeni düzene ayak uydurmanın yolunun ise buna yetişmekten de öte bilgi toplumu olabilmekten ve çağın gerisinde kalmamaktan geçtiğini dile getirdi.
Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki yeniliklerin toplumun her kesimine farklı hitap ettiğini vurgulayan Ertok, şunları kaydetti:

“Son dönemde özellikle blockchain, yapay zekâ ve sanal gerçeklik konularındaki yenilikler, bilişim dünyasının fiziki dünyaya etkisini artıracak nitelikte. TÜRSAT olarak biz de bu noktadaki gelişmeleri yakından takip etmekte ve Ar-Ge çalışmalarımızı bu yönde genişletmekteyiz. Türkiye’nin elektronik devlet uygulamalarından sorumlu kuruluş olarak, metaverse konusunda kamu yararına uygulamalar geliştirmek için çalışıyoruz.”

HPE Türkiye Genel Müdürü Güngör Kaymak da belge yönetim sisteminde üç konuya dikkat çekerek, “Bir; bilgiyi nerede yakalıyoruz, yakaladığımız noktada erişebiliyor muyuz? İki; bilgiyi koruyabiliyor muyuz, bilmemesi gereken kişilerin erişiminden uzakta ve kontrollü şekilde saklayabiliyor muyuz? Üç; elimizdeki veriyi bizi geleceğe taşıyacak adımlar atmamıza yardımcı olacak şekilde analiz edip, öngörüler çıkarabiliyor muyuz? Bunları her zaman gündemimizde tutmalıyız” ifadelerini kullandı.

Ankara Üniversitesi Bilgi Yönetim Sistemleri Belgelendirme ve Bilgi Güvenliği Merkezi Müdürü, e-BEYAS Koordinatörü Prof. Dr. Fahrettin Özdemirci de metaverse ve NFT’nin boyutlarının irdeleneceği bu alanda Türkiye’deki en geniş katılımlı etkinlik olan sempozyumda, 8 oturumda toplam 27 bildirinin sunulacağını kaydetti. Özdemirci, “Bugün açılışını yapmakta olduğumuz 5. E-BEYAS Sempozyumu’nda, dijital dönüşüm ve değişimin hızla gerçekleştiği çağımızda metaverse dünyasına ve NFT uygulamalarına dikkat çekmek istiyoruz. Metaverse dünyası ve NFT, bilgi yönetim sistemlerine yeni boyut mu kazandıracak, veri bilgi ve belge yönetimi metaverse dünyasının şekillenmesine mi etki edecek? Bunu bize zaman gösterecek” diye konuştu.

“Metaverse ve Bilgi Yönetimi” ana temasıyla “e-Belge Yönetimi, e-Arşiveler, NFT, Veri Merkezleri ve Bilgi Güvenliği” alt başlıklarının ele alınacağı sempozyumun açılış bölümü plaket takdimi ile sona ererken, devamında “e-BEYAS Sempozyumları” sergisinin açılışı gerçekleştirildi.

 

 

 

Diğer

tümünü görüntüle