“Bağımlılıkla Mücadeleye Gönül Verenler” Ödüllendirildi

Hayat Boşluk Kabul Etmez Bağımlılık ile Mücadele ve Eğitim Derneğinin bağımlılıkla mücadeleye öncülük edenler için düzenlediği “2023 Yılı Bağımlılıkla Mücadeleye Gönül Verenler” Ödül Töreni, Ankara Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Rektörlük 100. Yıl Salonu’ndaki tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı sanatçılarının müzik dinletisi ile başladı. Daha sonra, derneğin tanıtım videosu izlendi. Program, açış konuşmalarıyla devam etti.

“Bu Yarayı Sarmak İçin Hep Birlikte Mücadele Etmeliyiz”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Sevim Sayım Madak, Bakanlık olarak madde bağımlılığının yanında dijital bağımlılık, kumar bağımlılığı gibi birçok alanda çok önemli çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

Bağımlılığı hem bireysel hem de toplumsal açıdan çok ciddi bir sorun olarak gördüklerini kaydeden Madak, bağımlılıkla mücadelede herkesin taşın altına elini koyması gerektiğinin altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da belirttiği gibi bağımlılığın sadece bireyin değil ailenin de toplumun da yarası olduğunu vurgulayan Madak, “Bu yarayı sarmak için hep birlikte mücadele etmeliyiz” dedi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak bağımlılıkla mücadelede çok yönlü bir strateji izlediklerine dikkat çeken Madak, bağımlılık riskini azaltmak için farkındalık çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürdüklerini kaydetti. Madak, şöyle devam etti:

“Bağımlılıkla mücadelede en önemli paydaşlarımızdan birisi de hiç şüphesiz gönüllülerimizdir. Bu ödül töreninde de bağımlılıkla mücadeleye gönül vermiş ve bu alanda önemli katkılar sağlamış kıymetli katılımcıları ödüllendirmeyi naif bir düşünce olarak görüyoruz ve teşekkür ediyoruz. Bunun ödül sahipleri için de ayrıca bir motivasyon kaynağı olduğunu düşünüyorum.”

“Bağımlılıkla Mücadele Programını Birlikte Yürütmek Gerekiyor”

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ise, Hayat Boşluk Kabul Etmez Bağımlılık ile Mücadele ve Eğitim Derneğinin yöneticilerini ve gönül verenleri tebrik ettiğini dile getirdi.

Bağımlılığın çağları, sınırları, ölçüleri aşan bir problem olduğuna vurgu yapan Ünüvar, “Eskiden ‘bağımlılık’ dendiğinde akla sadece uyuşturucu gelirdi. Şimdi bağımlılığın çok farklı yönleri var. Fiziksel bağımlılıklar var, davranışsal bağımlılıklar var ve her geçen gün karşımıza yeni bir bağımlılık türü de çıkıyor. Esasında bağımlılığı birbirinden ayırmak da mümkün değil. Dolayısıyla çok yönlü bir bağımlılıkla mücadele programını birlikte yürütmek gerekiyor. Bunu sadece devletten beklemek de doğru değil. Toplumun, ailenin, bireylerin içine girmediği hiçbir mücadelenin başarıya ulaşması mümkün değil. Dolayısıyla burada oluşan bu platform son derece önemli ve değerli” diye konuştu.

“Boşluk ile Bağımlılık Arasında Çok Yakın Bir İlişki Var”

Ünüvar, derneğin ismindeki “Hayat boşluk kabul etmez” ifadesine de atıfta bulunarak, “Geçmişte hasbelkader bu konuyla ilgili çalışan bir kişi olarak söylüyorum; boşluk ile bağımlılık arasında çok yakın bir ilişki var. Bu boşluğu doğru bir şekilde doldurmadığınız zaman onu mutlaka yanlış şeyler doldurabiliyor. O yüzden çocuklarımız için, gençlerimiz için uygun repertuar oluşturmak son derece önemli. Bunun üzerinde özel olarak çalışmak, gayret etmek gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Hayat Boşluk Kabul Etmez Bağımlılık ile Mücadele ve Eğitim Derneği Başkanı Dr. Mustafa Uzun da bağımlılığın tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir halk sağlığı sorunu haline geldiğine dikkat çekerek, derneğin yaptığı çalışmaları anlattı.

Açış konuşmalarının ardından, bağımlılıktan kurtulan bireyler ve yakınları, başarı öykülerini katılımcılarla paylaştı.

Daha sonra, yaptıkları çalışmalarla bağımlılıkla mücadeleye öncülük eden isimlere ödülleri verildi.

Aralarında Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar’ın da yer aldığı isimlere ödüllerini Bakan Yardımcısı Sevim Sayım Madak ve Ankara Vali Yardımcısı Osman Akbaş takdim etti.

Ödül Alan İsimler

Törende Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Prof. Dr. Cevdet Erdöl, Dr. Ayhan Özkan, Prof. Dr. Kadirhan Sunguroğlu, Prof. Dr. Toker Ergüder, Prof. Dr. Zehra Arıkan, Prof. Dr. Berna Uluğ, Prof. Dr. Cengiz Şahin, Prof. Dr. Ertuğrul Köroğlu, Prof. Dr. Tuncay Dilci, Prof. Dr. Nurdan Duman, Prof. Dr. Nebile Dağlıoğlu, Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, Dr. Ülgen Güllü, Prof. Dr. Berna Uluğ, Canan Yücel, Dr. Murat Ağırtaş, Birsen Bulut Güreşçi, Ankara Üniversitesi Genç Yeşilay Topluluğu ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Bağımlılıkla Mücadele Kulübüne ödül verilirken, program anı fotoğrafı çektirilmesiyle sona erdi.