2017 Yılı Ankara Üniversitesi “Roman” ve “Öykü” Ödülü – Sonuç ve Ödül Töreni

Etkinlik Başlama: 01.01.1970 -

Ankara Üniversitesi Roman ve Öykü Ödülleri; Cumhuriyetin İlk Üniversitesi olarak yazınsal nitelikli yapıtların okurla buluşması, sanatçı-okur etkileşimine olanak sağlanması ve Türk edebiyatına yeni yapıt ve yazarların katılmasına katkı sağlanması amacıyla 2014 yılından beri düzenlenmektedir. Yazınsal nitelikli yapıtları akademik bir anlayışla değerlendirmek, bu bağlamda yazar, yayıncı ve üniversiteyi bir araya getirerek yeni ve kalıcı toplumsal bir etkileşim oluşturmak, Ankara Üniversitesi’nin bilim ve teknik alanlarında olduğu gibi sanatı da önemseyen bir üniversite olduğunu pekiştirmek amacıyla yapılan yarışmada; 2016 yılı basımı olan roman ve öyküler değerlendirmeye kabul edildi. Yarışmada Roman Ödülü Seçici Kurul Üyeleri Prof. Dr. Necdet Adabağ, Prof. Dr. Ömer Adıgüzel, Prof. Dr. Afsun Ezel ESATOĞLU, Prof. Dr. Birsen Karaca, Prof. Dr. Alemdar Yalçın, Prof.Dr. Mukadder Yaycıoğlu ve Ali Kırkar görev alırkan; Öykü Ödülü Seçici Kurul Üyeleri Prof. Dr. Ömer Adıgüzel, Prof. Dr. Sevda Çalışkan, Prof. Dr. Aysu Erden, Prof. Dr. Güzin Yamaner ve Doç.Dr. Sevgi Can Yağcı Aksel’den oluştu.

İlginin çok yüksek başvuru ile perçinlendiği yarışmada Seçici Kurulun özverili değerlendirmeleri sonucunda, 2017 yılında Ankara Üniversitesi Roman Ödülüne başvuran eserler arasında 1.’ye karar verilememiştir. Öykü kategorisinde ise Alakarga Sanat Yayınları’ndan yazar Ayça ERKOL’un “Hiç Aklımda Yokken” adlı eseri, 2017 Ankara Üniversitesi Öykü Ödülü’nü almaya hak kazanmıştır.

Ankara Üniversitesi Öykü Ödülü 2017: “Hiç Aklımda Yokken”,
Yazar: Ayça ERKOL,
Yayınevi: Alakarga Sanat YayınlarıSeçkisindeki tüm öykülerinde kullandığı birinci tekil kişi anlatısıyla bireyin iç dünyasına dönmesi; gözlem gücü son derece yüksek bu anlatıcının isabetli gözlemleriyle toplumdaki “tipleri” son derece başarılı bir şekilde saptayıp teşhir ederken, kendi içindeki farklı olma arzusuyla bir türlü farklı olamamanın yarattığı bunalımı, başkalarının içini okuyarak başarılı bir biçimde kaleme alması nedeniyle, Ayça ERKOL tarafından yazılan “Hiç Aklımda Yokken” Ankara Üniversitesi 2017 Öykü Ödülü Seçici Kurul Üyeleri tarafından ödüle değer görülmüştür

Ayça Erkol
1976 İstanbul doğumlu. Beyoğlu Anadolu Lisesi’nden mezun oldu. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Kimya Mühendisliği Lisans eğitimini, Boğaziçi Üniversitesi’nde ise İşletme Yüksek Lisans eğitimini tamamladı. Murat Gülsoy’un Boğaziçi Üniversitesi’ndeki yaratıcı yazarlık derslerine ve atölye çalışmalarına katıldı, öykü yazıyor. Öyküleri “Sözcükler”, “Notos”, “Varlık” ve “Özgür Edebiyat” dergilerinde yayınlanıyor

Ödül Töreni, 14 Şubat 2018 Çarşamba günü saat 14:00’de Ankara Üniversitesi Rektörlüğü 100.Yıl Salonunda düzenlenecektir.