Ankara Üniversitesinden KKTC’li Diplomatlara Eğitim Desteği

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığı ile Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinin birlikte düzenlediği “Uluslararası Hukuk ve Doğu Akdeniz” konulu eğitim programını başarıyla tamamlayan diplomatlara törenle sertifikaları verildi.

27 Kasım-6 Aralık 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilen eğitim programına katılan diplomatlar için sertifika töreni düzenlendi. KKTC Dışişleri Bakanlığındaki törene; Bakanlık Müsteşarı Mustafa Lakadamyalı, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Çelik, sertifika alacak diplomatlar ile çok sayıda davetli katıldı.

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Lakadamyalı, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi iş birliğiyle yürütülen eğitim programına Bakanlığın merkez örgütünden ve yurt dışı temsilciliklerinden 45 çalışanın katıldığını bildirdi. “Uluslararası Hukuk ve Doğu Akdeniz” başlığının içinde bulunduğumuz dönem için çok önemli bir konu olduğunun altını çizen Lakadamyalı, programa katkılarından dolayı Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar’ın şahsında Ankara Üniversitesi ile Siyasal Bilgiler Fakültesine çok teşekkür ettiğini belirtti. Lakadamyalı, bu iş birliğinin önümüzdeki dönemde de devam etmesini arzu etiklerini kaydetti.

Rektör Ünüvar da konuşmasına, KKTC’de bu haftanın Şehitler Haftası olduğunu anımsatarak başladı. Şehitlere Allah’tan rahmet dileyen Ünüvar, devamında, Ankara Üniversitesi hakkında genel bilgiler aktardı.

“Pek Çok Kurumla Yakın İş Birliği İçerisindeyiz”

Ankara Üniversitesi 1946 yılında kurulmuş olmasına rağmen, 7 fakültesinin kendisinden çok önce kurulduğunu ifade eden Ünüvar, bunlardan birinin de Siyasal Bilgiler Fakültesi olduğunu dile getirdi.

Mekteb-i Mülkiye’nin 1859 yılında önce askeri bürokrat, daha sonra da sivil bürokrat yetiştirmek üzere kurulduğunu belirten Ünüvar, “Biz Siyasal Bilgiler Fakültesi ile Türkiye’de birçok bakanlığımızla ve kurumlarımızla yakın iş birliği içerisindeyiz. Örneğin; İçişleri Bakanlığı ile kaymakam adaylarına yönelik tezli ve tezsiz yüksek lisans programı açtık. Onları yüksek lisans ve doktora mezunu yapıyoruz. Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi ile yakın bir iş birliği içerisindeyiz. Hazine ve Maliye Bakanlığında Ziraat Bankası Ziraat Bankacılık Okulu’nun değerli müfettiş adayları ve uzman yardımcılarına yine tezli ve tezsiz yüksek lisans programları açıyoruz. Muhtarlar Akademisi’nin eğitim programını Siyasal Bilgiler Fakültesi olarak biz yapıyoruz” dedi.

“KKTC’yi Kendimizden Bir Parça Olarak Görüyoruz”

Ankara Üniversitesinin mottosunun “Devletin fikir mutfağı” olduğunu dile getiren Ünüvar, “Biz devletimiz için fikir üretiyoruz ve icracı kurumlarımızla o fikirleri paylaşıyoruz. Ama KKTC’yi de biz kendimizden bir parça olarak görüyoruz. Et ve tırnak gibiyiz. Bunu dünya âlem biliyor. Dolayısıyla Türkiye için attığımız her adımı KKTC’deki kardeşlerimiz için atmak da bizim için şerefli ve onurlu bir görev” diye konuştu.

“Kıbrıs’ın Türkiye İçin, Dünya İçin Çok Stratejik Bir Önemi Var”

Bu çerçevede Siyasal Bilgiler Fakültesinin çok önemli bir eğitim programı gerçekleştirdiğinin altını çizen Ünüvar, şöyle devam etti:

“Gelişen ve değişen dünyada artık yeni bilgilerle kendimizi geliştirmemiz gerekiyor. Siyasal Bilgiler Fakültemizin güçlü akademik yapısıyla KKTC’nin icra mekanizmasındaki arkadaşlarımızı buluşturan bir eğitim oldu. Müsteşarımızın da ifade ettiği gibi ‘Uluslararası Hukuk ve Doğu Akdeniz’ ağırlıklı bir program oldu. Baktığımız zaman Kıbrıs’ın Türkiye için, dünya için çok stratejik bir önemi var. Belki yüzölçümü ve nüfus olarak çok küçük gibi görünebilir ama Akdeniz’in en stratejik noktasında ve o stratejik nokta olma hasebiyle bütün dünyanın da gözünün üzerinde olduğu önemli bir ada. Dolayısıyla Afrika meselesini de konuşmamız lazım, diğer sosyal politikaları da konuşmamız lazım. Eğitimin diğer unsurlarını da konuşmamız lazım. Tabii dışişleri mensuplarının da çok geniş bir bilgi ve tecrübe hinterlandına ihtiyaç duyduğu da malumdur. Bu konularda biz hazır olduğumuzu ifade etmek isterim.”

Açış konuşmalarının ardından eğitime katılan diplomatlara sertifikaları verildi. Program, anı fotoğrafı çektirilmesiyle sona erdi.