MIKTA Stratejik Forumu Ankara Üniversitesinde Gerçekleştirildi

Meksika, Endonezya, Güney Kore, Türkiye ve Avustralya arasında gayriresmi bir istişare ve eşgüdüm platformu olan MIKTA’nın “Kutuplaşmış Bir Dünyada MIKTA’nın Rolü” temasıyla düzenlediği MIKTA Stratejik Forumu, Ankara Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Küresel ve bölgesel meseleler başta olmak üzere görüş alışverişinde bulunma, bu doğrultuda uluslararası örgütlerde daha yakın iş birliği ve eşgüdüm içerisinde hareket etme hedefiyle G20 üyesi 5 ülke tarafından 2013 yılında oluşturulan ve dönem başkanlığını bu yıl Endonezya’nın yürüttüğü platformun üyeleri, Ankara Üniversitesi 100. Yıl Salonu’nda düzenlenen etkinlikte buluştu.

MIKTA’nın Türkiye’deki görünürlüğünü artırmak, uluslararası toplumun küresel sorunları ele alma çabalarına katma değer getirme rolünü güçlendirmek amacıyla düzenlenen “Kutuplaşmış Bir Dünyada MİKTA’nın Rolü” temalı foruma; Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği (AB) Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay, Endonezya’nın Ankara Büyükelçisi Achmad Rizal Purnama, Meksika’nın Ankara Büyükelçisi Jose Luis Martinez y Hernandez, Güney Kore’nin Ankara Büyükelçisi Lee Won-Ik, Avustralya’nın Ankara Büyükelçisi Miles Armitage, Ankara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Serdar Öztürk, Dışişleri Bakanlığı Çok Taraflı Ekonomik İşler Genel Müdürü Esen Altuğ, yabancı misyon temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

“MIKTA’nın Kutuplaşmayı Tersine Çevirmesi Gerekiyor”

Bakan Yardımcısı Bozay, forumun açılışında yaptığı konuşmada, MIKTA’nın dünyanın farklı bölgelerinden ülkeleri refah, istikrar ve barış için iş birliği yapma konusunda bir araya getirerek kutuplaşmayı tersine çevirmesi gerektiğini vurguladı. MIKTA üyesi ülkelerin “omuzlarında tarihsel bir bagaj” bulunmamasının avantaj olduğuna dikkati çeken Bozay, “MIKTA üyeleri bir sorunu ele aldığında, daha fazla dayanışma sağlamak için adil çözüm, adil iletişim yolları bulmaya çalışarak tarafsız yaklaşıyorlar” dedi.

“İnsanlar Uluslararası İş Birliğine Güvenini Kaybediyor”

MIKTA dönem başkanı Endonezya’nın Ankara Büyükelçisi Purnama ise insanların çok taraflı kurumlara ve uluslararası iş birliğine güvenini kaybettiğine vurgu yaptı. Purnama, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin İsrail’in Gazze’ye saldırılarını sona erdirerek, insanların hayatını kurtarma sorumluluğunu yerine getiremediğini dile getirdi.

MIKTA üyesi ülkelerin Filistinlilerin barışa ve adalete kavuşma arayışını göz ardı etmeyeceğinin altını çizen Purnama, “MIKTA bu zorluklar karşısında boş duramaz, durmamalı” diye konuştu.

Purnama, MIKTA üyelerinin farklılıklarına rağmen dayanışma içinde olduğunu dile getirerek, platformun kutuplaşmış dünyada köprüler kurma potansiyeline dikkati çekti.

 

“MIKTA’nın Alacağı Kararlar ve Yapacağı Açıklamalar Tarihe Not Olarak Düşülecektir”

Resmi bir ziyaret için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bulunan ve programın açılışına çevrim içi katılan Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar da G20 üyesi olan ve dünyanın farklı siyasi coğrafyalarında bulunan, Türkiye’nin de aralarında olduğu 5 devletin, siyasi ve teknik istişarelerde bulunmak ve önemli konularda diplomatik zeminlerde eşgüdüm içinde hareket edebilmek için bu grubu kurduğunu ifade etti.

Ünüvar, çeşitli konularda 100 civarında ortak açıklaması bulunan grubun, ses getiren bir platforma dönüşmeye devam ettiğini vurguladı.

“Bu tür organizasyonlarda akademik bakış olmazsa olmazdır. Çünkü gelişim dizgesi içinde akademik birikimle gerçekleşecek olan bakış açısı da önemli ihtiyaçlardan biridir” ifadelerini kullanan Ünüvar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Kutuplaşmış Dünyada MIKTA’nın Rolü başlığını taşıyan bu forum, hiç şüphesiz dünyanın en önemli gündem maddelerinden birine değinecektir. Rusya-Ukrayna Savaşı, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılar ve daha nice başlıkta çok ciddi bir kutuplaşma olduğunu zannederim aklı selimle bakan herkes fark etmektedir. Bu nedenle bu platformun ve bu forumun ortaya koyacağı somut çıktının çok önemli olacağını düşünüyorum. Dünya kamuoyuna mazlumların sesini duyurma bağlamında, farklı konularda dünyanın ileri gitmesini sağlaması noktasında MIKTA’nın alacağı kararlar ve yapacağı açıklamalar tarihe not olarak düşülecektir.”

Programda, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Serdar Öztürk de Ankara Üniversitesi olarak, MIKTA Stratejik Forumu’na ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Açış konuşmalarının ardından aile fotoğrafı çektirildi.

Daha sonra, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çınar Özen’in moderatörlüğünü üstlendiği, üye ülkelerden konuşmacıların katıldığı “Kutuplaşmış Bir Dünyada MİKTA’nın Rolü” konulu panel gerçekleştirildi.

Programın sonunda Endonezya halk oyunları ekipleri tarafından çeşitli müzik ve dans performansları sunuldu.

Diğer

tümünü görüntüle