Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesine “Bruno Taut” Anıtı

Başkent’in simge yapıları arasında yer alan Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi binasının Alman mimarı Bruno Taut’u gelecek nesillere tanıtmak amacıyla fakülte bahçesine yapılan anıtın açılışı gerçekleştirildi.

Anıt açılışı öncesinde, Farabi Salonu Fuayesinde açış konuşmaları yapıldı.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği iş birliğiyle düzenlenen etkinlikte, toplumları hem yansıtan hem de güçlü kılan şeyin onların geçmişe duyduğu saygı olduğunu ifade etti.

Türk milletinin en önemli özelliğinin de kendisine hizmet edenleri hep hayırla ve şükranla anması olduğunu belirten Ünüvar, “Bu bizim milletimizin değişmez özelliğidir” dedi.

1930’lu yıllarda Hitler zulmünden kaçan Alman akademisyenlere Türkiye’nin kucak açtığını ifade eden Ünüvar, “Onların bir kısmı İstanbul, bir kısmı da Ankara’ya geldi. Bunların içerisinde sadece akademisyenler değil, aynı zamanda mimarlar, mühendisler ve farklı meslek mensupları da vardı. Bruno Taut da bunlardan birisiydi. 1936 yılında Türkiye’ye geldi. Ve o dönem Türkiye’nin üniversite binalarıyla ilgili önemli adımların atıldığı, sadece üniversite değil, yatırım anlamında önemli adımların atıldığı bir dönemdi. Ve içinde bulunduğumuz Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi binası da o dönemde tasarlandı. Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi ile ilgili adımı atan da mimar Bruno Taut’tu” ifadelerini kullandı.

İsmini bizzat Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün verdiği Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinin binasının çok özel ve özgün bir yapı olduğunu aktaran Ünüvar, bu binanın, Bruno Taut’un Türkiye’deki ilk mimari yapıtlarından biri olduğunu kaydetti.

Bruno Taut’un aynı zamanda, Atatürk’ün vefatından sonra katafalkının yapımını üstlenen mimar olduğunun da altını çizen Ünüvar, “İstedik ki Bruno Taut ile ilgili bir anıt olsun ve Bruno Taut’u genç nesiller de tanısın” dedi.

Almanya Büyükelçiliği Misyon Şefi Yardımcısı Elçi Henning Simon da Bruno Taut’un, yaşamı boyunca çeşitli ikonik eserlerle Alman mimarlık tarihine geçmeyi başarmış bir isim olduğunu söyledi.

Sıra dışı bir hayatı olan Bruno Taut’un, Ankara, İstanbul ve İzmir’de eserleri bulunduğuna dikkat çeken Simon, “Cebeci Ortaokulu, Atatürk Lisesi ile Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi gibi binalar, bugün başkentin simge yapılarını temsil ediyor” diye konuştu.

Simon, Bruno Taut’un, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün katafalkını tasarlayarak Türkiye ile ilişkisini taçlandırdığını da sözlerine ekledi.

Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Levent Kayapınar ise, Türkiye’de yaklaşık 2 yıl kalan Bruno Taut’un Ankara’da 3 eser bıraktığını, bunlar arasında belki de en muhteşeminin Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi binası olduğunu dile getirdi. Kayapınar, “Kurumlar binalarla da özleşir. Bizim binamızı alsanız belki de ruhumuzun yarısını alırsınız. Bu yönüyle Bruno Taut bizim için çok çok önemli” diye konuştu.

Açış konuşmalarının ardından, Alman mimarın eserleri ile ilgili fotoğraf ve bilgilerin yer aldığı sergi gezildi. Serginin küratörü Giorgio Gasco, konuklara sergi hakkında bilgi verdi.

Daha sonra, fakülte bahçesinde bulunan “Bruno Taut” anıtının açılışı gerçekleştirildi.

 

 

 

https://x.com/AnkaraUni/status/1733171788610220452?s=20

Diğer

tümünü görüntüle